...αλλαγη βαλβολινων άξονα μετάδοσης σε R1200GS (04-07)


...μια ακομη σχετικα ευκολη εργασια που κλείνει και τον βασικο κυκλο συντήρησης που ειχα ξεκινησει στη μοτοσυκλετα μου , ειναι και η αλλαγη των βαλβολινων στον άξονα μετάδοσης। Βασικα ! ....οταν πρωτοεμφανίστηκε το μοντελο της 1200αρας καπου στις αρχες του 2004 η μαμα Bmw υποστήριζε οτι εχει κατασκευασει ενα νεο συστημα άξονα μετάδοσης το οποιο δεν χρειαζεται καμια συντήρηση και κατ επεκταση καμια αλλαγη λαδιων...αλλα σε βαθος χρονου , τα πολλα προβληματα που παρουσιαστηκαν τις πρωτες 2 χρονιες αναγκασαν την εταιρεία να αναθεώρησει την σταση της πανω στο θεμα βαζοντας στα επομενα μοντελα μια ταπα στο κατω μερος για ευκολη εξοδο και προτεινε καθε 4 χρονια ή 40.000 χιλιομετρα αλλαγη των λαδιων! Οι βαλβολινες που χρησιμοποίησα ειναι
SAE 75W 140 γυρω στα 180-190 ml
και ειναι αυτες που μου περίσσεψαν απ το μπουκαλι του ενος λιτρου που ειχα γεμισει και το χωρο του κιβωτιου των ταχυτήτων!

...μια καλη βολτιτσα με τη μοτοσυκλετα στα περιξ πρωτα να ζεταθουνε καλα τα λαδακια και να αποσταχθουν καλυτερα αργοτερα ...
  ... φραπέ , νεράκι , παγάκια ..και ξεκινάμε ....
..
... 3 βιδουλες με 5αρι αλενακι και εχουμε βγαλει το προστατευτικο των νερων!


  ... 2 τορξ βιδες Τ45 και ελευθερωσαμε τη δαγκάνα του πισω φρενου!

... 5 τορξ βιδες Τ50 και πηραμε και τη πισω ζαντα ανα χειρας!


  ...κρεμαμε με προσοχη με ενα μικρο καλωδιο τη δαγκανα σε καποιο σημειο που να μην μας ενοχλεί και η προετοιμασία εχει τελειωσει!


 ..ξεβιδωνουμε και μια καστανια με Τ45 τορξ την κεντρικη βιδα που ενώνει το διαφορικο κρατωντας ταυτοχρονα την κοντρα-παξιμάδι απ το πισω μερος με ενα 16αρι γερμανικο πολύγωνο !...με προσοχη βγαζουμε τη βιδα κρατωντας με το χερι το πισω μερος και ... εφαρμόζουμε στην αδεια τρυπα ενα κατσαβιδι κρατώντας το άξονα μετάδοσης στη θεση του!



 ... περναμε τωρα στη ταπα της εξαγωγης των λαδιων που βρισκεται στο πισω μερος του άξονα μετάδοσης!...τοποθετουμε πρωτα ενα ρηχό δοχειο περισυλλογής στο μερος ακριβως απο κατω και πιανουμε παλι τη καστάνια. Με ενα Τ45 τορξ ξεβιδωνουμε τη βιδα της ταπας μεχρι να αρχισουν να σταζουν τα πρωτα λαδακια !




....αφήνουμε το λαδάκι να στάζει και περνάμε στο πισω μερος του δισκοφρενου. Ξεβιδώνουμε με ενα μικρο τορξ αλενάκι Τ25 την μια βιδα που κραταει το σενσορα του ABS και την αλλη , που κραταει με ενα σιδερένιο οδηγό, σε αποσταση ασφαλείας το καλώδιο που μεταφερει το παλμο στη μοναδα!



.... προσεχτικα και σπρώχνοντας απο πισω σαν κοντρα με ενα κατσαβιδι βγαζουμε τον αισθητήρα (σένσορα) του ABS... που μας αφηνει πισω του ανοιχτη μια τρυπα/εισοδο για τα φρεσκα λαδακια που θα αναγομώσουμε!.
..

...τον καθαριζουμε απ τα γράσα.......και βγαζουμε (...με προσοχη να μην την πληγώσουμε) με ενα μικρο κατσαβιδι και την λαστιχενια φλατζούλα στεγανοποίησης του σενσορα...την καθαριζουμε και τη ξαναπερναμε σαν δαχτυλιδι πανω του να μην τη χασουμε! 





..."όξω απ τη παράγκα" τα παλια λαδια λοιπον!...κανουμε ακομα ενα έλεγχο αν το δοχειο περισυλλογής ειναι ακριβως απο κατω στη σωστη θεση. Βγάζουμε σιγα-σιγα το κατσαβιδι κρατώντας ταυτοχρονα το πισω μερος με το χερι μας και αφηνουμε ομορφα το πισω μερος προς τα κατω με προσοχη!

            
.. το αφηνω με την ησυχία του να αποσταξει ...κaι ασχολουμε με την καθαριότητα της γυρω περιοχης!


...γρασάρισμα με καλο ασπρο γρασο που κονομισα απο φιλο και σχολαστικο καθαρισμα!

 ...και αφου το αφήσουμε να στραγγίσει καλα βοηθοντας το κατα διαστηματα κουνοντας λιγο μπρος-πισω το δισκοφρενο ξεκιναμε και παλι το κούμπωμα του άξονα μετάδοσης στης αρχικη του θεση !...μετα απο την προσπαθεια μου κατεληξα οτι βοηθαει πολυ αν βγαλεις τη μαυρο λαστιχο και το κουμπωσεις στο πανω μπροστα μερος τραβοντας το με τα δαχτυλα σου προς τα πισω και γυριζοντας τον αξονα να κοιταζει προς τα εξω, ίσια και ελαφρως προς τα κατω!

...σπρωχνεις ομορφα, χωρις άχαρες κινήσεις το πισω μερος και χωρις πολυ προσπάθεια κουμπώνει !

...βιδωνουμε τωρα και την βιδα που ενώνει το διαφορικο και με τη βοηθεια ενος ροποκλειδου σφίγγουμε με 43Νm κρατωντας απο πισω με το 16αρι γερμανικο τη κόντρα παξιμαδι 

...ξαναβιδωνουμε και την ταπα στη θεση της σφιγγωνας με 20 Nm και ειμαστε έτοιμοι για την αναγόμωση!

...σε αυτο το σημειο αφήνουμε ο καθένας αναλογος την φαντασια μας να δημιουργήσει ! ..το συμπλήρωμα των λαδιων γινεται απ τη τρυπα/εισοδο του ABS αισθητήρα και ειναι εντελως αβολο για οποιοδήποτε μπουκαλι λαδιου !...το λοιπον εγω ενωσα ενα μικρο χωνι με ενα λαστιχενιο σωληνα ο οποιος εχει διαμετρο λιγο μικροτερη απ τη εισοδο πισω απ το δισκοφρενο ούτως ωστε να αναπνέει κατα την αναγόμωση και να κυλάει η βαλβολινη ευκολοτερα !...
...καπως ετσι!...

 ....στερέωσα και την ολη μοντιφα με ενα μικρο καλωδιακι αναμεσα στις τρυπες του δισκοφρενου εβαλα και πρωτη ταχυτητα στο κιβωτιο για να μην γυρισει κατα λαθος και σε 2 λεπτακια 190  περιπου ml βαλβολινη κατεβηκαν γρηγορα και χωρις να πέσει σταγονα!




...επανατοποθετούμε και το αισθητηρα στη θεση του ... με προσοχη γιατι και και εδω υπαρχει ενα μικρο θεμα ! ....για να μπορεσει να μπει η μικρη λαστιχενια φλατζουλα χωρις να την πληγωσουμε και να χασουμε σε στεγανωτητα , μετα απο μερικες δοκιμες κατεληξα οτι ειναι καλυτερα να την τοποθετησουμε ομορφα πρωτα μεσα στη τρυπουλα και μετα λαδωνοντας τον αισθητηρα με λιγη βαλβολινη να τον σπρώξουμε μεσα της σιγα-σιγα!....τσεκαρισμενα κουμπωνει χωρις κανενα προβλημα!

...μεγαλη προσοχη και στο καλωδιο του αισθητηρα να μπει ομορφα ξανα στη θεση του και...αυτο ητανε !...βιδωνουμε τις 2 βιδουλες του αισθητηρα !...ξαναβαζουμε τη δαγκανα στη θεση της σφιγγωντας τις 2 βιδες της με 24 Νm!...τις 5 βιδουλες τις ζαντας με 60 Nm...το προστατευτικο των νερων!..και ειμαστε έτοιμοι!



... καλα μας χιλιομετρα φιλαρακια! 


 

...αλλαγη βαλβολινες κιβωτίου ταχυτήτων

...μια ακομα εργασια που γινεται απλα, πολυ γρηγορα και με πολυ λιγα εργαλεία ειναι και η αντικατάσταση των λαδιών που λιπαίνουν το κιβωτιο ταχυτήτων! Στις περισσοτερες μοτοσυκλετες το κιβωτιο λυπαινεται με τα ιδια λαδια που γυριζουν μεσα στο κινητήρα αλλα στο GS λογο και του ξερου δισκου που μεσολαβεί γινεται ξεχωριστα!. ...δεν συμπληρωσα τις 40.000 που προτεινει η μαμα αλλα λιγο οτι η μοτο μου κλεινει 5ετια λιγο η δυσκολια που παρατήρησα κατα το κούμπωμα μερικες φορες απο κατεβασιά 3τη σε 2τερα.... χμμ...στομα να ειχε να μιλήσει!
...παμε τα κλασικά!... αρκετη ορεξη, καφεδακι ανα χειρας , και αναλογη περιβολη! Απλώνεις την πραμάτεια με τα εργαλεία σου και κανεις πρωτα μια βολτα να ζεστανεις τα λαδια! Ανεβαινεις το λοιπον στη μοτο και πεταγεσαι μεχρι τη μαμα της γειτονιας να αγορασεις ενα μπουκαλι 1λιτρο βαλβολινες SAE 75W - 140 (ή οτι αλλο προτείνει η μαμα) και 1 σετακι με 2 φλατζουλες που θα μπουν αναμεσα στι βιδες που θα σφραγισουν την εισοδο και την εξοδο των λαδιων πανω στο κιβώτιο!



 γυριζεις μια βολτίτσα! ....και αφηνεις τη μοτο στον ορθοστατη, σε απολυτα αλφαδιασμένο επιπεδο χωρο να κουλαρει κανα 5λεπτο!... γιατι! ... για να στραγγίσει και καλυτερα πρεπει οι παλιες βαλβολινες στο κιβωτιο να ειναι σε ζεστη κατασταση, , αλλα να μην καψεις και κανα χερι πανω σε καμια εξατμιση!
... στο δεξι μερος της μηχανης οπως καθεται ο αναβατης, πισω απ το κύλινδρο βρισκεται το κιβωτιο!





....ξεμπλοκαρεις λιγο με ενα αλενακι τη πλαγια βιδα της εισοδου και με ενα καρυδάκι την βιδα της εξοδου που βρισκεται στο κατω μερος ............ωστε να μπορεις να την ξεβιδωσεις στη συνεχεια με το χερι σου και τοποθετεις απο κατω ενα δοχειο περισυλλογής των παλιων λαδιων!..ξεβιδωνουμε λοιπον τη ταπα και αφηνουμε τα παλια λαδια να τρεξουν!




Στη συγκεκριμενη περιπτωση το δικο μου δοχειο δεν χωρουσε ακριβως καθετα κατω απ τη εξοδο των λαδιων και τα λαδια καθετα θα στράγγιζαν πανω στον ορθοστατη! Ετσι εκοψα τον πάτο απο ενα παλιο αδειο μπουκαλι λαδιων και το μοντιφάρισα σαν χωνί για να κατευθύνω τα λαδια στο δοχειο!...ο καθενας μπορει να λειτουργησει αναλογα με την δικια του έμπνευση !





...αφου περιμενουμε να αποσταξει καλα ...ριχνουμε και ενα καθαρισματακι στις βιδες!... εκεινη της εξοδου υποτιθεται οτι εχει και μαγνητικες ιδιοτητες πραγμα που βοηθαει να μαζεύονται τυχον ρινισματα που κυλοφορουν στο χωρο και κατακτρατουνται στο κατώτερο σημείο πανω στη βιδα!...μετα περναμε και τις φρεσκες φλατζουλες μεσα στις βιδες !


....μετα απο κανα 5λεπτο(... και αφου βοηθησα να στραγγισει και την τελευταια σταγονα που βρισκοταν μεσα στο κιβωτιο ,κουνοντας με το χερι τη πισω ροδα με 6τη ταχητητα μπρος-πισω)...ξεκιναω την αναγόμωση !...Σφραγιζεις την ταπα της εξοδου με 30Nm με ενα ροποκλειδο και πρεσάρεις απ τη πλαγια τρυπα της εισοδου τα φρεσκα λαδακια με το μπουκαλι ή με καποιο χωνι!...θα παρει ακριβως 780 με 800 ml ....οταν θα παρατηρησεις οτι θα αρχισει να δακρύζει το λαδι προς τα εξω !....σφραγιζεις και αυτη τη βιδα με 30 Nm , καθαριζεις τον χωρο με ενα παλιο πανι και εισαι ετοιμος!


 


....λοιπον η διαφορα ειναι η μερα με τη νυχτα μιλαμε !...εκανα μια χαλαρη βολτα αμεσως μετα μεχρι μια γειτονικη πολη και οι ταχυτητες κούμπωναν βούτυρο!... καμια σχεση!... το εργαλειο πρεπει να το προσεχεις για να σε προσεχει Λεμεε!
....αντε καλοταξιδα!!..και μια κλασικη φωτο με τα χαμογελα στα αυτια μετα το περας της εργασιας/απολαυσης!!



  


...τοποθετηση προβολακια χωρις εξωτερικο διακοπτη

... πριν απο κανα 2 χρονια οταν μου ειχε μπει η μύγα για παραπανω φως στις νυχτερινες εξορμήσεις (...που ειμαι αναγκασμένος να κανω και λογο ολοήμερου ωραρίου εργασιας) ειχα ψαχτει και ειχα καταληξει τοτε σε ενα σετακι προβολακια ομιχλης και ενα εξωτερικο προβολεα Ξενον προσαρμοσμενο μονο στη δεξια πλευρα!...αφου ειχα νικήσει τις επιφυλαξεις μου ως προς το λειτουργικο και αισθητικο κομματι της ολης εγκαταστασης (...ακομα περισσοτερο ανομοιομορφία σε ενα ηδη ανομοιόμορφο μπροστινο προβολεα)...ειχα κολλησει λιγο στο θεμα της τοποθετησης των διακοπτων σε ενα τιμονι που απ τη μαμα δειχνει ηδη φορτωμένο και πληθωρικό!

...ψαχνοντας και ρωτώντας λοιπον ....ανακάλυψα οτι υπηρχε ενας τροπος να συνδέσεις τους καταναλωτές ελέγχοντας και κατευθύνοντας τους ηλεκρονικα απο καποιον ηδη υπάρχων διακοπτη της μηχανης που προοριζεται για μια εντελως διαφορετικη χρηση!...τον τροπο αυτο λοιπον θα προσπαθησω να εξηγησω παρακατω ...

τα υλικα που θα χρειαστούμε υπαρχουν παντου στο εμποριο και ειναι ...

...2 ηλεκτρονικοι διακοπτες (autoswitch) που λειτουργουν σε περιβάλλον κυκλώματος που υποστηρίζεται απο σύστημα canbus αντι της παραδοσιακής πλεξούδας!..οι κωδικοι τους ητανε 5P2 και 5P ... 2 απλα ρελεδακια με 4 αποδεκτες!...και 2 "κλεφτες" για να παρουμε τον θετικο παλμο απ το καλωδιο της μεγαλης σκαλας (σινιάλο) των φωτων!

...απλα πραγματα και μου κόστισαν ολα γυρω στο 50αρικο , τοτε, μαζι με κατι κομματια καλωδιο και κατι απλα ηλεκτρολογικα βισματακια που ειχα αγορασει!


setακι autoswitch με ¨κλεφτες" και δεματικά.............................απλο ρελεδακι αυτοκινήτου


....................................



το βασικο σχεδιο της συναρμολογησης και σύνδεσης ειναι το παρακατω!




φυσικα δεν ειμαι ηλεκτρονικος και γω δυσκολευτικα να το καταλαβω οταν το πρωτοειδα αλλα αν το μελετησεις με ησυχία ειναι εντελως απλο και κατανοητο!

πρωτα απο ολα θα πω οπως ειναι εμφανες οτι θα χρειαστουμε 2 τετοιες συνδεσμολογίες οπως η παραπανω μια για τα ομιχλης και μια για το ξενον.

....θα εξηγήσω πρωτα την συδεσμολογια του ηλεκτρονικου διακοπτη και μετα θα περασω στη τροπο λειτουργιας!


...η συνδεσμολογια εχει ως εξης...εχει 6 αποδεκτες/καλωδια ετοιμους και προσαρμοσμενους με διαφορετικα χρωματα για να μην μπερδευομαστε !

---στο κοκκινο καλωδιο δινουμε ρευμα 12 Volt που κλέβουμε απο οποιοδήποτε καλωδιο που εχει θετικο φορτίο μετα το ανοιγμα του διακοπτη με το κλειδι!...εγω εψαξα και εκλεψα παροχή απ την ψείρα (....λαμπα πορείας) του μπροστα προβολεα !..με ενα απλο ανιχνευτή τσιμπησα τα καλωδια, βρηκα την παροχη και προσαρμοσα ενα "κλεφτη" που κατεληγε στο κοκκινο καλωδιο !
---το μωβ καλωδιο το προσαρμοζουμε απλα στην εισοδο του θετικου στο ρελε...και ειναι αυτο που οταν παρει ρευμα απ το ηλ.διακοπτη θα βαλει σε λειτουργια ON το ρελε και θα επιτρεψει να περασει απο μεσα του το ρευμα για να αναψει το προβολεα!
---το μαυρο ειναι η μειον παροχη του ηλ.διακοπτη και απλα το συνδέουμε πανω στο σασι της μηχανης!
---το μαυρο/γκρι ειναι η παροχη του μειον στο ρελε και το συνδεουμε απλα με το δευτερο ποδαρακι της εισοδου του ρελε!
---το 5το καλώδιο καταληγει σε ενα ενσωματωμενο ledακι που δειχνει τη κατασταση του προβολεα στο οδηγο! εχει μακρυ καλωδιο και το προσαρμοζεις καπου μπροστα στο ταμπλο των οργανων !....σε ΟΝ κατασταση εχει χρωμα πρασινο και οταν κλεισεις τον διακοπτη αναβοσβηνει για λιγα δευτερολεπτα κοκκινο και μετα σταματαει να φωτιζει!
---και τελος το 6 καλώδιο χρωματος κιτρινου ειναι αυτο που παιρνει τον θετικο παλμο απ το διακοπτη της μεγαλης σκαλας και αναλογος θετει σε λειτουργια μεσω το Ηλ.διακοπτη το αναλογο ρελε για να παρει ρευμα το αναλογο κυκλωμα!



...ετσι λοιπον και για να περασω στο τροπο λειτουργιας του...

...οταν δεχθει στη εισοδο (κιτρινο καλωδιο) του καποιο συνδυασμό θετικων παλμών ρευματος τοτε δίνει ταση στο καλωδιο της εξοδου του(...μωβ καλωδιο) που αυτο με την σειρα του ανοιγει το ηλεκρομαγνητικο ρελε και επιτρεπει την διέλευση του ρευματος στο κύκλωμα του προβολεα!

για να μπορουμε να χειριστούμε τα δυο διαφορετικα κυκλωματα ξεχωριστα και να ανοιγουμε τις ομιχλης και τον ξενον οταν εμεις το επιλεγουμε τοτε θα χρειαστουμε 2 διαφορετικους ηλ.διακοπτες !!!...ο ενας με κωδικο 5P2...βγαζει ταση στη εξοδο του οταν δεχτει 2 θετικους παλμους στην εισοδο του με χρονικη αποσταση ο ενας απ τον αλλο μικροτερη του ενος δευτερολεπτου!...και ο δευτερος με κωδικο ονομα 5P βγαζει την ταση οταν δεχτει στη εισοδο του ενα παλμο μεγαλυτερο του ενος δευτερολεπτου και μικροτερο των 2 ...με απλα λογια με το που πατησουμε τον διακοπτη του σινιαλου 2 φορες συνεχουμενα τοτε βαζουμε σε λειτουργια το κυκλωμα με τα προβολακια ομιχλης !..και οταν πατησουμε το σινιαλο και το κρατησουμε πατημενο για λιγοτερο απο 2 δευτερολεπτα τοτε αυτοματα παίρνει ρευμα μεσο του ρελε το κυκλωμα του Ξενον!


....ελπιζω να μη σας μπερδεψα!

...ειναι πολυ πιο απλό απο οτι ακούγεται και γλυτώνεις τους 2 διαφορετικούς διακόπτες πάνω στο τιμόνι και τις αντιστοιχες καλωδιωσεις που μονο οποιος δοκιμασει να τις βαλει θα καταλαβει τι μανικι ειναι! Η τοποθέτηση αυτη στη δικια μου GS μετράει ηδη 2 χρονια λειτουργιας εντελως απροβληματιστη και με απιστευτη ακρίβεια!.. δεν επηρεάζει καθολου την λειτουργια του canbus και φυσικα ο εγκεφαλος του GS δεν αντιλαμβανεται καν την υπαρξη τους καθοτι τα 2 κυκλωματα ειναι εντελως ανεξάρτητα με 2 εξωτερικες γραμμες κατευθείαν απ τη μπαταρια με τις αναλογες ασφάλειες ! ... τα εχω τοποθετήσει εντελως διακριτικά κατω απ το ρύγχος του μπροστινού φτερου ολα τα καλωδια ειναι δεμένα με δεματικά παράλληλα με τους σωλήνες του σασι και ειναι εντελως αόρατοι για καποιον που δεν το ξερει!..λιγο προσοχη θελει η τοποθέτηση των 2 ρελε που πρεπει να τα πιασεις σε μια θεση σταθερη με τους αποδεκτες προς τα κατω για να μην μαζεψει υγρασία και φυσικα χαλασουν!

...μια όψη της τελικης συνδεσμολογιας πριν την τοποθετηση!





..αν οντως καποιος φιλος θελει οντως να το προσπαθησει στη GS του τοτε θα προσπαθησω να παραθεσω και πιο συγκεκριμενες φωτογραφιες απ την τοποθετηση πανω στην δικια μου GS!


...φυσικα για να προλαβω μερικες ερωτησεις ...θα πω απο τωρα οτι ναι!...φανταζομαι αν παρουσιαστει καποιο προβλημα οπουδήποτε στα ηλεκτρονικα θα μπορει να χρησιμοποιηθει η παρων τοποθετηση απ την αντιπροσωπια σαν λογος για να μην ισχύσει η εγγύηση!...παντως για καποιον που κατεχει τα βασικα θελει λιγη δουλια αλλα ειναι εντελως απλη συνδεσμολογια και ακίνδυνη για την GS!


....αυτα προς το παρων !...καλη τυχη!